Depozite de pesticide

Harta depozitelor de pesticide din RM

Ierbicide pe bază de triazină –    cele mai abundent detectate pesticide in RM, interzise din 1990, includ  atrazin, care e considerată una dintre cele mai responsabile substanţe de contaminarea apelor subterane.  În condiţiile unui sol alcalin, atrazinul poate fi transportat în profilul de sol până la apa potabilă , ca urmare a precipitaţiilor, cauzând contaminarea. Produsele degradate sunt mai toxice decât ingredientele active din substanţă.
Organoclorurate – Multe derivate sunt  controversate din cauza efectelor acestor compuşi  asupra mediului şi asupra sănătăţii umane şi animale.Unele tipuri de organoclorurate au toxicitate semnificativă asupra plantelor sau animalelor, inclusiv asupra oamenilor. În RM organoclururatele au fost interzise în mare parte din 1980.
Nitrofenoli – Nitrofenolii sunt toxici. Ocazional, nitrofenolii contaminează solul în apropiere de foşti explozivi sau fabrici de construţie şi instalaţii militare.În RM persistenţa în sol este redusă.  Nitrofenolii posedă o toxicitate clasa II.
Amide – În sol,difenamidele  sunt supuse degradării microbiene. Amidele posedă o toxicitate clasa III. În RM au fost interzise din 1980.
Uracil – Degradarea microbiană este factorul principal în dispariţia din sol. Uracilul posedă o toxicitate clasa I. În general, în RM volumele de uracil sunt reduse.
Cloroacetanilida – În SUA, cloroacetanilida este considerată a avea o toxicitate clasa III – uşor toxic. Efectele adverse ale pesticidului sunt: piele palidă şi iritarea ochilor; la expunerea pe viaţă : posibile iritaţii la ficat, rinichi, splină, mucoasa nasului şi a ochilor; cancer. Din 2006, utilizarea alachlorului ca ierbicid este interzisă în Uniunea  Europeană.
Organofosfaţi – Organofosfaţii  stau la baza mai multor insecticide, ierbicide şi gaze puternice. Studii recente sugerează o posibilă legătură de efecte adverse în dezvoltarea  comportamentului  neurologic la fetuşi şi copii, chiar la niveluri foarte scăzute de expunere . În RM, utilizarea unor pesticide cu organofosfaţi încă nu este interzisă de lege.
Tiocarbamat – În RM astfel de pesticide au fost interzise din 1970, ca atare volumul de tiocarbamat găsit este redus. Ditiocarbamaţii  reacţionează uşor cu multe săruri metalice, cum ar fi cuprul,săruri feroase, feruginoase, de cobalt şi nichel .
Urea –   Degradarea microbiană este factorul principal în dispariţia din sol. Urea are o toxicitate clasa III. Urea poate fi iritantă pentru piele, ochi şi tractul respirator . Concentraţii mari în sânge pot fi dăunătoare.

Dacă cunoaşteţi un depozit care nu este localizat pe hartă, vă rog să ne informaţi la adresa electronică info@nato.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s